
Mi az a Pocky? A Pocky egy japán édesség. Több ízben kapható. Legnépszerűbb a csokoládé, illetve az eperízesítésű, de van narancsos, vaníliás, zöld teás, alma joghurtos és krémsajtos is. A Pocky tulajdonképpen nem más, mint, sótlan kicsit vastag ropi, pudingba vagy ételbevonóba mártva. Rendkívül népszerű édesség Japánban és Dél-Kelet-Ázsiában, egyre több helyen kapható Magyarországon is.
Történelme: Az első Pockyt 1966-ban készítették, mely egy kenyértésztából készült pálcika alakú termék volt, amit csokoládéba mártogattak. 1971-ben az eredeti pocky mellett megjelent a mandulás ízesítésű, majd 1977-ben az eper ízű. Innentől má szinte naponta jelent meg valamilyen új íz a kínálatban. A termék gyártási joga a japán Ezak Glico Co. tulajdonában van. A Pocky legnagyobb rajongótábora Japán, ahol régiónként eltér, hol melyik íz a legkedveltebb: például Naganóban a szőlő, Hokkaidóban a dinnye.
Pocky a világban: A pockyt nagyon sok országban lehet kapni, de a pocky nevet csak kevés helyen használják. Kelet-Ázsiíaországaiban, Kínában és Dél-Koreában Pepero néven, Európában, Angliában, az Egyesült Államokban és Kanadában Mikado néven, Malajziában Rocky néven kapható.
A Pocky sem kerülhette el a kínai melamin botrányt, az Ezaki Glico bevizsgáltatta a Kínában licenc alapján készülő terméket, amelyben 43 ppm mennyiségű melamint találtak, amiből a megengedett legnagyobb mennyiség 2,5 ppm lenne.
A Pocky receptje:
Hozzávalók: 400 g liszt, 250 g margarin, 125 g porcukor, 1 tojás
Elkészítése: A lisztet összemorzsolod a margarinnal aztán, ha megvan hozzáöntöd a tojást meg a porcukrot, összegyúrod tésztává. Ezután gilisztákat készítesz belőle, amit kb 180C° kisütsz, ha kész bevonócsokit olvasztasz és belemártogatod. Ezután zsírpapírra vagy alufóliára lehet pakolni a bemátogatott pálcikákat, amíg meg nem szilárdul rajtuk a csoki. A csokit felcserélhetjük pl. eperpudingra, vagy bármilyen más ízű pudingra.
|